Wees aandachtig bij het invullen van uw belastingaangifte.

Dit stond op onze aanmeldingspagina op het werk :

Vergeet niet om het vakje 1440 of 2440 aan te kruisen
Praktische info, gelezen in de pers, die misschien ook voor u nuttig kan  zijn…
Wie in 2012 meer dan 20.020 euro roerende inkomsten opstreek, is verplicht om 4 procent extra heffing te betalen op het saldo boven de 20.020 euro (de zogenaamde ‘rijkentaks’). Misschien bent u wel bij de ‘gelukkigen’ waarvoor deze regel geldt! Indien niet, dan bent u bij de ‘gelukkigen’ die geen 4 procent extra heffing moeten betalen… In elk geval moeten alle Belgen in hun belastingaangifte hiervoor een vakje aankruisen, een soort ‘verklaring op eer’. De kans is groot dat u dit vergeet te doen aangezien er in Tax-on-web geen automatische berichten zijn die u hierop zullen wijzen.
De FOD Financiën bevestigt dat “het vakje niet aankruisen kan resulteren in een onvolledige of onjuiste belastingaangifte” waardoor u de kans loopt dat de fiscus u zal vragen om bijkomende inlichtingen. Het kan ook zijn dat u een administratieve sanctie krijgt omwille van een onvolledige of onjuiste aangifte of dat de verwerking van uw aangifte vertraging oploopt. 
Geen paniek wanneer u uw belastingaangifte al hebt ingevuld zonder vakje(s) 1440 en/of 2440 aan te kruisen, dan is het nog niet te laat. Nieuw dit jaar is dat u eenmalig uw elektronische aangifte kan wijzigen, en dit tot en met 17 juli. Hebt u uw aangifte op papier ingediend, dan moet u een aangetekende brief sturen naar uw controleur voor 26 juni. Zij die een vooraf ingevulde aangifte hebben ontvangen, moeten niets doen aangezien er verondersteld wordt dat zij niet in aanmerking komen voor de extra 4%-regel.
Eenmalige actie
Wees gerust: u zal het vakje 1440 en/of 2440 maar eenmaal moeten aanvinken. Vanaf inkomstenjaar 2013 (aangifte in 2014) verdwijnt de aangifteplicht van intresten en dividenden. In 2013 werd de roerende voorheffing immers verhoogd van 21% naar 25%, behalve voor enkele uitzonderingen als de gewone spaarboekjes, de Leterme-staatsbons en “liquidatieboni”.
Het is maar dat je het weet …

14 thoughts on “Wees aandachtig bij het invullen van uw belastingaangifte.

  1. wij hebben geen enkele eigendom, we komen dus zeker niet in aanmerking voor die “rijkentaks”.
    Maar goed dat je er ons attent op maakt, Mich. Als ik m’n aangifte controleer (via Tax on web is het ook niet méér dan dat), zal ik één van de vakjes aankruisen
    Bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s