Kan dit zomaar ?

De verkoop van mama’s huisje is uitgesteld tot volgende maand. Er moet eerst nog wat uitgezocht worden …

Het is zeer bizar en ik hoop dat er hier iemand meer duidelijk kan geven.

Dit zijn de feiten :

 • Vader is zelfstandig. Zijn zaak is een N.V. De dochter, zoon, schoondochter en schoonzoon zijn ingeschreven als arbeider.
 • Vader sterft. De zoon en schoonzoon zetten de zaak verder als BVBA. De dochter en schoondochter werken er als arbeider.
 • Misschien worden er door de dochter papieren ondertekend ter onderteuning van de zaak van haar man.
 • De BVBA gaat failliet na enkele jaren. Er wordt een curator aangesteld.
 • Het failissement wordt afgehandeld/uitgesproken ? Dit is niet heel zeker.
 • Na enkele jaren worden de gebouwen verkocht en krijgt de moeder en elk kind zijn deel. Uitgezonderd de broer want die is ook met zijn andere zaak en persoonlijk failliet.
 • De moeder sterft vele jaren later en na 2 jaar wordt haar huis verkocht. Na nog eens langs te gaan bij de Rechtbank zou de verdeling kunnen gebeuren. De broer zou opnieuw niets ontvangen.
 • Nu pas laat een bank weten dat er nog een schuld bij hen is en dat de dochter er moet voor opdraaien ! Het is de bank van de NV en de BVBA. Dat het over een zeer groot bedrag gaat, kan je wel al raden, want er zitten meer dan 20 jaar intresten op ! Opmerkelijk is ook dat er nooit enige correspondentie is geweest : nooit werd de dochter aangeschreven over de openstaande schuld.

Kan dit zomaar ?

Had die bank niet veel eerder moet bekend maken aan de dochter dat ze nog een mogelijke schuld had ? Had die bank niet moeten proberen het bedrag te innen bij de curator toen de BVBA failliet ging ? Of beslag leggen op de verkoop van de gebouwen ? Of zich bekend maken bij de verdeling van de verkoop van die gebouwen ? Is er hier geen sprake van verjaring ?

Voor alle duidelijkheid : het gaat hier niet over mij ! Maar ik kan je verzekeren dat de persoon in kwestie in zak en as zit …

8 thoughts on “Kan dit zomaar ?

 1. Wow, dit lijkt mij voer voor een rechtbank! De persoon in kwestie zou zich best een goeie advocaat onder de arm nemen.
  Ik snap allemaal niks van de wetgevingen rond faillissementen…

 2. ik vrees dat dit soort zaken geen spek voor onze bek is, Mich. Zoals Eilish schrijft, zet je hier maar beter experten voor in…
  Ik hoop toch dat je niet al te dicht betrokkene bent, want het lijkt me wel een heel juridisch kluwen

 3. Inderdaad: voer voor experten. Toch een rare zaak en een mens stelt hier toch terecht de vraag of zoiets wel kan. Na zoveel jaar plots (het) geld zoeken bij iemand van de familie met zoveel interest is eigenlijk een stamp onder de gordel. Gewoon onmenselijk hoe banken op sommige situaties reageren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s