Dat groene gedoe.

Een wijze les voor onze jongeren.

Bij het verlaten van een supermarkt stelt de jonge caissière aan een oudere vrouw voor, dat zij voortaan haar eigen boodschappentas maar moet meenemen, in plaats van een plastic tas te kopen. “Want plastic tassen zijn niet goed voor het milieu”, zo zegt ze.

De vrouw verontschuldigd zich en legt uit :”Wij hadden dat groene gedoe niet toen ik jong was!”
De caissière antwoordde :”Ja, dat is nou juist ons probleem vandaag de dag, jullie generatie maakte zich niet druk om het sparen van het milieu voor de toekomstige generaties!”

Ze had gelijk, onze generatie had dat groene gedoe niet in onze dagen. Toen hadden we melk in flessen, frisdrank in flessen en bier in flessen, die we leeg en omgespoeld terugbrachten naar de winkel. De winkel stuurde deze dan terug naar de fabriek en in de fabriek werden deze flessen gesteriliseerd en opnieuw gevuld. Wij deden ècht aan recycling. Maar we deden niet aan dat groene gedoe in die tijd!

Wij liepen trappen op en af, omdat we niet over roltrappen en liften beschikten in elk gebouw. Wij liepen naar de supermarkt en hezen onszelf niet iedere keer in een 300 PK machine, telkens we 2 blokken verder moesten zijn. Maar ze had gelijk, wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!

Babyluiers gingen in de kookwas, omdat wegwerpluiers niet bestonden. We droogden onze kleren aan de lijn en niet in een energieverslindende machine die continue 2000-Watt verbruikt. Wind- en zonne-energie droogden onze kleren echt, in onze dagen.
Kinderen droegen de afdankertjes van oudere broers en zussen en kregen geen gloednieuwe kleren. Maar de jonge dame heeft gelijk! Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.

In die tijd hadden we – misschien – 1 tv of radio in huis en niet 1 op elke kamer. De tv had een klein schermpje, ter grootte van een zakdoek en niet een scherm ter grootte van de bijenkorf.
In de keuken werden gerechten gemengd en geroerd met de hand, omdat we geen elektrische apparaten hadden die alles voor ons deden.

Wanneer we een breekbaar object moesten versturen per post, dan verpakten we dat in een oude krant ter bescherming en niet in piepschuim of plastic bubbeltjes folie.
In die tijd gebruikten we geen apparaat met een motor op benzine om het gazon te maaien. We gebruikten een maaier die geduwd moest worden en functioneerde op menselijke kracht, we waren fit, minder dik, hadden geen diabetes-2.

Wij sporten door te werken, zodat we niet naar een fitnessclub hoefden te gaan om op ronddraaiende loopbanden te gaan rennen die draaien op electriciteit, nu is door obesiteit, diabetes bijna volksziekte nr. één !

Maar ze heeft gelijk. Wij hadden dat groene gedoe toen niet.

Wij dronken uit een fontein wanneer we dorst hadden, in plaats van uit een plastic fles, die we na 30 slokken weggooien. Wij vulden zelf onze pennen met inkt, in plaats van elke keer een nieuwe pen te kopen. Wij vervingen de mesjes van het scheermes, in plaats van het hele ding weg te gooien alleen omdat het mesje bot is. Maar wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.

Mensen namen de trein of een bus en kinderen liepen of fietsten naar school in plaats van hun moeder als 24-uurs taxi servicedienst te gebruiken. Wij hadden 1 stopcontact per kamer en niet een heel arsenaal aan stekkerdozen en verlengsnoeren om een dozijn apparaten van stroom te voorzien.

En wij hadden geen geautomatiseerde gadgets nodig om een signaal op te vangen van een satelliet die 2.000 mijl verderop in de ruimte hing, zodat we contact konden leggen met anderen en uit te vinden waar de dichtstbijzijnde pizzatent zich bevind die we niet bereikten omdat we GSM-bellend de tegenligger niet zagen…..

Maar is het niet in en in triest dat de huidige generatie klaagt over hoe verspillend wij ‘oudere mensen’ waren, gewoon omdat wij dat groene gedoe niet hadden in die tijd?

Advertenties

26 thoughts on “Dat groene gedoe.

 1. Hear hear en amen, halleloeja!
  Dit is nu eens de nagel op de kop. Het ligt aan de welvaart, niet aan den mensch. Hoemeer men dingen uitvindt om ons _zogezegd_ het leven gemakkelijker te maken, hoe groter ieders ecologische voetafdruk. Voila. Eat that, groene jongens!

 2. huuuuuh? In welke eeuw ben jij geboren? Trouwens, in onze tijd hadden we geen stroomvreter slash stofkakker, genaamd James, maar gebruikten we een ouderwetse keerborstel 🙂 (Niet tegen Snoffie zeggen, hè)

  • Ik ben geboren in 1960, ja de vorige eeuw. Alles wat hier boven staat heb ik nog meegemaakt. Maar nu doe ik mee met de jeugd en geniet van alle luxe die ik me kan veroorloven. 😉

 3. er wordt enorm veel energie verbruikt/verspild als je het vergelijkt met wat wij als jongeren hadden. iedere avond moesten alle stekkers er uit. Zie onze jonge groene gasten dit maar eens doen met al die laptops pe’s ipads enz.

 4. ik ben al dat groen geleuter zo moe als kouwe pap! één ding is zeker, mocht een caissière zoiets tegen me zeggen dan laat ik heel de boel op haar toonbank staan en ga daar nooit meer over de vloer! we hadden inderdaad dat groene gedoe niet, we hebben wel de groene hypocrisie à la Vogels en Agalev moeten uitzitten…
  breek me de bek niet open over groen, ik ga gewoon over de rooie. 🙂

 5. Dat groene gedoe bestond nochtans wel al toen ik kind was en ik heb als bouwjaar 1969. Nooit Louis Neefs horen zingen van ‘laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is’? De groene beweging was toen trouwens Vlaams en Katholiek – wat men vandaag als heel bizar zal bestempelen. Ik herinner me de lessen in het Sint-Leocollege en hoe vooral de jongere leerkrachten ons probeerden op te voeden met de groene gedachte.
  Trouwens: het hardnekkige idee dat plastiek ten alle tijde schadelijk en dat het vroeger beter was toen heel veel in glazen verpakkingen verkocht werd, is niet juist. De productie van glas is al bijna 20 jaar meer vervuilend dan plastiek en veel plastiek verpakkingen zijn tegenwoordig van plantaardige oorsprong. Men maakt heel veel plastiek verpakkingen voor voedsel uit mais.
  Wat niet weg neemt dat ik de reactie van die snotneus goedkeur. Elke generatie is er eentje van verspilling – alleen op een andere manier.
  En ja: elke generatie vind de vorige/volgende minder dan zijn eigen generatie. De generatiekloof blijft bestaan.

 6. pff, al die groene regeltje en kinderachtige voorstellen van groen…als iedereen gewoon een beetje zijn gezond verstand gebruikt komen we al een heel eind verder, zonder al die regelneverij.
  en verspilling zal altijd bestaan, want het is een natuurwet: als je een energie hebt zonder verspilling zou je een perpetuum mobile hebben toch? wel dan!

 7. Amai wat een kortzichtig mens!! Ik hoop dat je haar eens vuil hebt bekeken! Het is net ONZE generatie die niet op een verbruikske meer of minder let. Deze tekst mag in grote aanplakbiljetten verspreid worden door het gansche land! Zullen we mss eindelijk eens stoppen met elkander te verwijten. Ik heb een hekel aan nodeloze verspilling hoewel de groenste dingen die ik doe uit noodzaak zijn: we hebben geen auto en drinken geen water uit plastic flessen. Iedereen moet z’n steentje bijdragen nietwaar.

 8. Ha werd door verwezen naar hier omdat we hetzelfde blogje hebben staan…vind het een leukertje en kreeg die in de mail…en ja dan ben ik niet te beroerd om het te plaatsen. Dus een leuk blogje!
  Groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s