Mijn moeder (3)

Haar kinderjaren en oorlogsjaren kan je hier lezen.

De oorlog is voorbij, de bezetters en bevrijders zijn vertrokken.

Ik heb er haar nog naar gevraagd maar zij heeft geen repressailles ondervonden, geen hoofd kaal geschoren, geen verwijten, misschien wat scheef bekeken maar daar trok zij zich niets van aan.

Ook op mijn (herhaaldelijk) vragen wist ze niet wat er zich allemaal had afgespeeld. Ze had geen weet van de vernietigingskampen, wel was ze daar later zeer verdrietig over. Ze geloofde dat het werkkampen waren en dat iedereen na de oorlog terug thuis zou komen. ‘Er was nog geen berichtgeving zoals nu, hé, kind. Ik las geen kranten en zelfs die waren gecencureerd door de Duitsers, weet ik nu. Net zoals de nieuwsbeelden die we in de cinema, voor de film, te zien kregen. Wisten wij veel wat de klutsers allemaal uitspookten ! Ik denk zelfs dat vele Duiters het zelf niet wisten …’

Ze was 22 jaar, gezond, mooi en gelukkig in haar werk. Volgens haar familie hoog tijd dat ze trouwde maar dat zag ze anders. Ze genoot van de aandacht maar veel verder dan dat wilde ze niet gaan.

Tijdens haar 2 weken verlof huurde ze een huisje aan de kust. Ze bleef er enkele dagen alleen, om te genieten van de rust. De rest van de tijd verbleef ze er met de 4 kinderen van haar zus (die 16 jaar ouder was). Iedereen genoot zo van die tijd dat ze er nu nog van spreken. Ze had een fototoestel waarmee ze veel foto’s nam van de spelende kinderen.

Tijdens een van haar bezoeken aan haar ouders zag ze plots brieven liggen die aan haar gericht waren. Ze was stomverbaasd dat die geopend waren. Ze waren geschreven door een Duitser die krijgsgevangen zat. Rudi was niet meer dan een vriend geweest maar hij schreef hele sprookjes met haar als onderwerp. Tot groot ongenoegen van haar familie heeft ze terug geschreven.  Ze was een beetje overdonderd door zijn schrijfsels.

Toen hij naar Engeland moest om de rest van zijn gevangenschap uit te zitten, vroeg hij haar om hem daar te komen bezoeken. Tot afgrijzen van (bijna) iedereen heeft ze hem daar bezocht.

De correspondentie bleef duren. Hij wilde dat ze, eens hij vrij was, zouden trouwen. Hij zou kunnen werken bij zijn broer in Duitsland. Ze zouden daar leven en gelukkig zijn. Haar hele familie was er tegen en raadde haar aan om het niet te doen : Duitsland was nog bezet en in opbouw. Er was armoede en ze zou scheef bekeken worden.

Ze heeft getwijfeld tot op het moment dat ze afgesproken hadden om elkaar te zien en ze samen zouden vertrekken. Ze is die afspraak niet nagekomen en heeft niets meer van haar laten horen. Ze is bezweken voor de druk van haar familie. Veel later is ze te weten gekomen dat Rudi naar het huis van haar ouders is langs gegaan, maar die hebben hem niet willen te woord staan.

Ze was meer dan bereid om, later, de café over te nemen. Ze zou nu en dan een ‘aanhouder’ nemen. Een huwelijk hoefde niet voor haar. Ze had genoeg aan haar leventje en het vertroetelen van de kinderen van haar zus. Ze had haar keuze gemaakt en was gelukkig.

Toen ze 28 of 29 jaar was verscheen mijn vader ten tonele. Hij zag haar en moest & zou haar krijgen ! Zij was de vrouw van zijn leven ! Dat ze 7 jaar ouder was kon hem niet schelen. Zij was het !

Hij maakte haar het hof door haar te overladen met cadeau’s, te smijten met zijn geld, haar mee te nemen naar waar ze ook maar wilde in zijn dure auto (enfin, die van zijn vader, maar wist zij veel). Hij was een gezonde, mooie kerel met meer geld dan verstand (haar woorden). Hij was een snotneus in haar ogen maar wel een die van geen ophouden wist. Hij had een goed voorkomen, had manieren, een getraind lichaam (van hout te klieven in de zomer) en viel zeer in de smaak bij haar familie. Ja, een lieve charmeur is hij altijd gebleven.

Aangezien hij haar niet met rust liet en het, volgens haar familie, haar laatste kans was op een (goed) huwelijk, heeft ze toegegeven. Ze zou trouwen in een rijke familie met een man die haar aanbad. Ze zou een goed leven hebben …

Hoe dat uitgedraaid is vertel ik de volgende keer.

4 thoughts on “Mijn moeder (3)

  1. Ik heb nu de drie delen achterelkaar gelezen en ben énorm benieuwd naar het volgende deel. Wat schrijf je daar leuk over, en wat heb je precies een goed idee over hoe haar leventje ineen zat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s