De Pastorale.

In het schitterende één-programma ‘Zo is er maar 1’, gaan ze voor de tweede keer op zoek naar Het Vlaamse Lied Aller Tijden. Gisteren, in de 2de halve finale, was ‘De Pastorale’ veruit de beste. Nicole & Hugo waren de vertolkers en dat was verrassend. Ik wist niet dat ze het in hun hadden ! Het sympatieke koppel is gekend van het lichtere genre maar hoe ze dit krachtige nummer gebracht hebben, komt heel dicht bij het originele. Chapeau ! Niet dat de anderen niet goed zijn, alleen dat lied spreekt me zo aan …

Aangezien mijn ander favoriete nummer, Mijnheer de President gebracht door Andrea Croonenberghs,  eruit gestemd werd blijft er eigenlijk maar deze over die, volgens mij, moet winnen.

Hier nog eens het origineel :

Pastorale is een duet tussen Ramses Shaffy en Liesbeth List uit 1969. Het reikte tot de derde positie en bleef veertien weken in de Top 40. De tekst van het lied is geschreven door Lennaert Nijgh op muziek van Boudewijn de Groot en wordt beschouwd als één van de beste Nederlandstalige singles aller tijden. Het nummer staat elk jaar hoog in de Top 2000 van Radio 2.

De tekst van het lied beschrijft een gesprek tussen de zon (Shaffy) en de aarde (List). Shaffy is als “zon” arrogant en vurig (Kometen manen en planeten, alles draait om mij). List is de zonaanbiddende aarde, die het liefst steeds volledig door de zon beschenen wil worden (‘k Wil liever branden neem me mee, wanneer je vanavond gaat slapen in zee) en het donker verfoeit (De nacht is te koud, de maan te grijs). Bron Wikipedea.

Dit lied brengt me telkens, keer op keer, tot tranen. Ik voel me zo triestig en alleen : ik wil ook mee met de zon (mijn vader). Ik wil me ook koesteren in zijn armen en me beschermd voelen. Dan zie ik mijn schat dicht bij me zitten en weet dat het goed gaat met me. 😉

Dus, lieve mensen, volgende week is de finale. Mag ik jullie verzoeken om massaal te stemmen op dit krachtige lied, prachtig vertolkt door zeer lieve mensen. Dankt u !

12 thoughts on “De Pastorale.

 1. Ik ken het nummer en het heeft wel iets. Helaas heb ik de vertolking door Nicole en Hugo gemist.
  Mijn favo vlaamse old-timer nummer is “Testament” van Boudewijn de Groot. Heeft dat liedje al mee mogen dingen in het programma? Daar zou ik zeker voor stemmen.

 2. @ Zapnimf :
  Hij heeft een goudkleurig pak aan. Hij zou de zon moeten zijn. 😉
  @ Madameblogt :
  Ik heb ze toevallig eens bezig gezien op de Markt van Brugge en ze relativeren zichzelf enorm. Volgende week stemmen ? 🙂
  @ M-go :
  Ik dacht dat Testament vorig jaar meegedaan had, jammerlijk niet gewonnen. Het is ook afhankelijk van wie het nu brengt.

 3. Ja, mooi lied, maar heb ook niet gekeken naar ‘Zo is er maar één’ en stemmen doe ik ook nooit. Sorry… (ik zou het bijna doen omdat je het zo lief vraagt ;-))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s