Eens proberen

 om van gisteren een positieve dag te maken.

Er was de begrafenis van Liliane Berghmans. Het was een zeer mooie dienst. De gekozen muziek waren haar favorieten. Dat ze begonnen met ‘Je m’en fou’ van Edith Piaff stond me zeer aan, want zo iemand was ze wel. Waarschijnlijk daarom dat ze door sommigen als tegendraads overkwam. Hoewel ze gelovig was bleek de mis niet té katholiek te zijn. Dat de Directeur van de Academie van Brugge er was, stond me niet aan, maar het was voor hem waarschijnlijk ook een verplichting. De andere collega’s vond ik wel op hun plaats : zijn hadden misschien een haat/liefde verhouding met haar gehad, maar ze hadden elkaar altijd gerespecteerd.  Er waren ook veel oud-leerlingen en (ex-)modellen.

Dat Jeaninne, die alles geregeld had, tussen de verre familie kon zitten vond ik prachtig. Tijdens Liliane haar leven heeft Jeaninne zoveel voor haar gedaan en ook nu alles in orde gebracht, ze verdiende het wel. Het was een mooi, passend afscheid. Het was alsof Liliane er zelf was. Ze zal tevreden neergekeken hebben en met een gerust hart kunnen vertrekken.

Nadien zijn we, met de modellen, nog een gaan drinken in de café rechtover de kerk. We hebben er gelachen, annecdotes verteld, een traan weggepinkt en steeds weer gezegd : Had ze nog geleefd, ze zou hier ook geweest zijn met leuke verhalen. Ze was altijd bereid om de sociale contacten te onderhouden over een goeie pint 😉

Met een mooi, typisch Berghmans, rouwkaartje in de hand en de belofte om contact te houden met elkaar, zijn we terug huiswaards gegaan. Het was een leuk weerzien op een triestige dag.

2 thoughts on “Eens proberen

  1. Zo hoort het, hè, een mooi afscheid en dan nog kunnen napraten en lachen (jawel) … Dat hoort zo te gaan, dat maakt deel uit van de verwerking.
    Als ik begraven wordt (of gecremeerd liever), laat er daarna ook veel gelachen worden, met alle onnozele dingen die ik ooit zei en deed. 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s