Liliane Berghmans is niet meer.

Kunstenares, schilderes, beeldhouwster, etser, lerares Akademie Brugge, controversieel, vriendin, prachtig mens …

Groot was mijn ongeloof toen mijn zus belde om te zeggen dat Liliane dood was. ‘Je weet wel dat ongeluk op de Baron Ruzettelaan.’ Was dat haar ? Dat kan niet !

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=531MHJBS&PostCode=8000

Ik heb haar leren kennen in 1995 in de akademie te Brugge-DKO. Zij gaf les en ik was model. Ze kwam me opeisen opdat ze gehoord had dat ik een goed model was. Voor mij geen probleem, als ik maar werk had, want ik had centen nodig.

Na mijn periode in de smederij, wilde ik terug komen poseren. Zij was de eerste om me te boeken voor al haar lessen, heel het jaar. Toen mijn zus ook een centje wou bij verdienen, heb ik ze aan elkaar voorgesteld. Zus mocht beginnen in haar klas, samen met mij. Zus gekleed om het gewoon te worden. Pas later in haar ondergoed om zo geleidelijk over te gaan tot naakt. Zo was ze. De meeste van haar collega’s waren minder begripvol.

Ze had een andere aanpak om les te geven : ze schilderde meestal ook tijdens de les om haar leerlingen te tonen hoe te beginnen. Ze drong zich nooit op. Ze mochten hun eigen stijl proberen te vinden.

Een anecdote : De modellen waren altijd naakt, maar soms schilderde ze, op haar eigen werk, het model in lingerie met lange kousen. Om haar te plagen, zijn we eens komen poseren in juist zo’n kledij. Ze vond het schitterend en heeft ons zo vereeuwigd.

We hebben wat afgelachen in haar klas. Nooit hadden we moeilijke poses, altijd was er koffie beschikbaar, we mochten er zelfs roken. Niets was teveel voor ‘haar’ modellen !

Toen mijn schat en ik in ongenade gevallen waren bij de Directeur en we niet meer mochten komen poseren, heeft zij, samen met haar collega/vriendin Jeannine, alles geprobeerd om ons terug binnen te krijgen. Ze zijn zelfs naar het Stadsbestuur geweest om voor ons te pleiten. Dat het niet heeft mogen baten, heeft geen reflectie op hun inzet.

Ze zijn nog op mijn verjaardagsfeest geweest en ik heb van Liliane een mooie inkttekening van paarden gekregen als geschenk. Ze kwam geregeld in het café van mijn zus. We zijn nog naar een vernissage in Mechelen geweest omdat ze het ons gevraagd had : ze wou vrienden rond zich tussen als die ‘dikke nekken’. Ze was steeds blij ons te zien en wij haar.

Dit weekend is ze van het fietspad gereden en is haar levensdraad doorgeknipt ! Wat een verlies !

We zullen je missen !

Advertenties

22 thoughts on “Liliane Berghmans is niet meer.

 1. Je hoort er iets van, leest er iets over en ziet het in de krant en denkt: ‘wat een dommerik was die chauffeur’. En dan kom je te horen dat je vrienden hebt die één van de slachtoffers kende en dan word zoiets al meer persoonlijk. Zonde dat het weer gebeurd is en dat je het weer heb mee gemaakt. Innige deelneming.

 2. Op “Mechelen blogt” werd de tragische dood van Liliane zopas gemeld. Je staat er inderdaad wel even bij stil op wat een verschrikkelijke manier iemand uit het leven wordt gerukt, maar het komt veel dichter bij je als het gaat om een stadsgenote die nog maar pas in haar geboortestad exposeerde.
  Ik heb het wat moeilijk met de volgende vraag op dit moment, maar ik heb Micheleeuws email niet. Er werd op de Mechelse blog de vraag gesteld of er van haar werk in Mechelen te vinden is. Dat zouden wij graag weten. Kan Micheleeuw ons verder helpen? Dat moet niet direct hoor, doe maar rustig na deze schok.

  Innige deelneming van alle Mechelse bloggers en mezelf enhopende op een reactie.

 3. beste,
  ik vind het uiteraard ook erg van liliane. toch wil ik even mee geven dat ze momenteel niet geliefd was in de academie hoor. Ze gaf gèèn uitleg, niets koffie, niets muziek. Ze brulde vaak tegen de leerlingen en hooguit alle leerkrachten praatten niet meer tegen haar. Fijn voor jou dat je blijkbaar haar kende in een andere fase. En ja, tuurlijk is ze te vroeg gestorven, dat verdient niemand. Dat wou ik niet zeggen hoor.

 4. @ Rudi :
  Bedankt !
  Jammer genoeg kan ik je niet helpen. Onze contacten waren, sedert ik geen model meer mocht zijn in de akademie van Brugge, sociaal. Volgens het artikel had ze een atelier in Mechelen en ik dacht ook een huis. Sorry.

 5. Ik ben model en stond vaak bij haar. Maar ook vaak bij andere leerkrachten en hoorde op die manier wat ik zelf met eigen ogen zag bevestigd worden. Sommigen dachten dat ze psychisch niet meer in orde was. Wat ik wel heel mooi aan haar vond was dat ze een zwak had voor de minderen in de maatschappij. Kon er iemand nergens terecht, dan kon dat wel in haar klas. Maar verder kan ik weinig positiefs boven halen. Ik heb dikwijls op mijn tanden moeten bijten om te zwijgen en me niet te moeien hoor. Maar haar overlijden, en dat van Jan, blijven me sterk beroeren. Groetjes, Maya.

 6. hallo Micheline

  Ik ben evenals jij een ex-model van de stedelijke academie en eveneens in ongenade gevallen bij de Directeur.
  Dat komt er van, we waren te goed bevriend met iemand die hij niet kon uitstaan. Hij wist het allemaal goed te orchestreren natuurlijk!
  Ik ben daar bijna 20 jaar model geweest, meestal bij Liliane. Ik kan absoluut ik herhaal absoluut niet bevestigen wat Maya beweert.
  Nee, gemakkelijk was ze niet, artiestenziel? Sommige docenten waren inderdaad gemakkelijker, maar bij de “moeilijke” had ik toch de ervaring dat men er heel wat meer kon opsteken.
  Leerlingen afblaffen? ah kom, denk je nu dat zomaar kan?
  Ik kan echter heel wat positiefs bovenhalen, meer dan haar jaloerse “collega’s” wellicht.
  Na mijn academie-periode hebben we contact blijven houden, niet dat we elkaars deur plat liepen, maar e keer iets gaan drinken of een kop koffie thuis. Ze kwam graag bij me thuis, mijn interieur is nogal rood en je herriner je wel hoe gek ze op rood was hé? Jeanine belde zondagavond om te zeggen… ik moest me neerzetten hoor!
  Oh ja btw ik ben die Patrick die lang haar had, niet die andere Patrick met grijs haar en baardje 😉

  bye
  Patrick

 7. @ Patrick :
  Ik denk dat ik weet wie je bent.
  Ik ben blij te horen dat ik mijn goede tijden met Liliane niet verkeerd herinner.
  De begrafenis is woensdag om 11 uur te St.-Andries. Wij gaan zeker ! Tot dan ?
  btw die Patrick met gijs haar en baardje is al meer dan 8 jaar mijn vriend en huisgenoot 😀

 8. Hallo Patrick & Miche,
  ik kan niet zeggen dat ze moeilijk was om erbij als model te staan, dat niet. Maar ze gaf gèèn uitleg aan de leerlingen, schilderde zelf en in de pauze ging ze dan haar potjes uitwassen en kon er al voorspeld worden wat ze ging zeggen. “nie goed é, nie goed… ge zijdt weer ah invullen”. En da menske (een oud manneke) zat daar dan zo zielig zijn schouders op te trekken, hij wist begot niet wat ze bedoelde maar ze gaf geen alternatief. En ooit lukte het een ll niet en zat ze die zo af te breken dat die dame naar huis wou. Dat is daar scene geweest. Niet van de dame zelf, die kon zich beheersen. Maar uiteindelijk is ze toch vertrokken, terwijl ze de kop volgescholden kreeg. Het spijt me, maar ik hoor in anderen klassen leerkrachten wèl uitleg geven, hen eens bij de leerlingen zetten, tonen waar het fout gaat. Dhr. Janssens bvb, dàt is gene gemakkelijken, en een controversieel type, maar hij stopt niet met uitleg te geven en te herhalen. Nu, Liliane zei me ooit dat ze 3 directeurs had gekend en ze den “dezen” de slechtsten vond, dat ze maar 1 jaar meer zou werken en blij zou zijn als ze er van af was. Misschien droeg dat bij tot haar houding ? Naar verluid reageerde de directeur ook zeer onverschillig op haar overlijden (“we zullen wel een ander zoeken”) en deed hij niet eens de moeite zijn personeel er over in te lichten. Dat spreekt ook al boekdelen natuurlijk. Trouwens, ik ga ook naar de begrafenis en ben eens benieuwd hoeveel van haar collega’s die weigerden tegen haar te spreken er nu braafjes wel daar op een stoeltje zullen zitten …
  Gr, Maya.

 9. Enkele weken geleden nog een praatje gedaan
  in een Brugs café …. nu een leegte… zo plots,
  moeilijk te vatten. Je was een correcte lerares en
  je spontaneïteit in je schilderen en het plaatsen van je kleuren in de lessen is mij bijgebleven.

 10. We gaan hier toch niet iemand afbreken zeker die zich niet meer kan verdedigen?
  Heb al gehoord van andere modellen dat Soetaert inderdaad deed alsof er niets gebeurd was.
  Enne… de laatste tijd was ze gek van één van mijn kilts, dus ga ik ook zo naar de begrafenis, ’t is ten slotte háár begrafenis, ze zou het zeker hebben geapprecieerd!
  Ik zie jullie dus woensdag te St-Andries.
  patrick

 11. Hoi patrick,
  het gaat hier niet om iemand afbreken en je uitleg “die zich niet meer kan verdedigen” vind IK dan weer ongepast. Ik heb lak aan al die schijnheiligaards die als iemand leeft er geen goed woord over kunnen zeggen, maar als die mens gestorven is ze plots ophemelen. Zo hypocriet ! Dat zou liliane zeker ook niet goed gekeurd hebben. Als jullie voordien ook zo positief over haar dachten dan is alles oke. Ik persoonlijk vond haar als leerkracht niet goed en ik zal die mening niet verloochenen omdat ze “zich nu niet meer kan verdedigen”. Het gaat trouwens om mijn eigen mening die ik verkondig. Met alle respect voor die van jullie. Ik heb het alleen anders ervaren, gezien en gehoord. Als mens heb ik goeie kanten van haar leren kennen maar zeker ook verdorie minder fraaie. En het was niet mijn type mens om bvb bevriend mee te geraken. En toch ga ik naar de begrafenis. Ten eerste omdat ik de goeie kanten van haar waardeer, ten tweede omdat ik haar kende en ik dat een laatste manier vind om afscheid te kunnen nemen en ten derde omdat ik het erg vind dat ze op deze manier plots uit het leven werd gerukt.
  Ik wou dit toch nog even kwijt. En dat ze je rokje tof vond, dat verbaast me niks. Want excentriek, dat was ze vast en zeker wel !
  gr, Maya.

 12. @ Maya :
  Je hebt zeker recht op je eigen mening, maar ik vind het jammer dat je je niet kenbaar gemaakt hebt door eventjes ‘goeiedag’ te komen zeggen na de dienst. Je moet zeker Patrick herkend hebben in zijn kilt en misschien ook mijn zus, mijn schat en ik zien staan hebben. Wij waren aan het roken.

 13. Hallo,
  late reactie, sorry… Ik ben na de dienst inderdaad meteen door gegaan. Ik moest nog ergens anders naartoe, de tijd drong en bovendien vond ik het niet zo gepast zomaar (op zo’n gelegenheid) “hallo” te gaan zeggen. Uiteraard herkende ik meteen de man in zijn kilt, en ja, hij staat er prachtig mee. Maar jou kon ik niet meteen herkennen. Ik heb wel naar een paar mensen beleefd geglimlacht maar of jij erbij was, geen flauw idee. Nu, het gaat er in feite ook niet om of jullie mij live gezien hebben of niet. In een forum als deze gaat het vooral om de inhoud van wat je wil zeggen, toch ?
  groetjes, Maya.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s