Katie Melua

Ketevan “Katie” Melua (Georgisch: ქეთი მელუა) (Kutaisi, Georgië, 16 september 1984) is een zangeres en muzikant afkomstig uit Georgië die grotendeels is opgegroeid in Noord-Ierland.
Katie Melua wordt geboren in 1984 in Tbilisi-Georgië en woont tot haar achtste levensjaar in Batumi, gelegen aan de kust. Haar vader krijgt een baan aangeboden als hartchirurg in Ierland en zodoende verhuist het gezin naar het roerige Belfast. Toch merkt Katie niet zo veel van de onrustige situatie aldaar. Ze volgt een schoolopleiding op allereerst St. Catherine’s Primary School en vervolgens op het Dominican College.
Tijdens haar verblijf in Ierland heeft de tiener Katie al wel het gevoel dat ze de wereld wil veranderen. Niet zozeer met haar muziek, maar eerder als politicus. Na vijf jaar verhuist het gezin naar London. In Londen ging Katie Melua naar de BRIT School for the Performing Arts & Technology. Deze door de muziekindustrie ondersteunde school staat bekend als leverancier van beroemde artiesten. Op haar veertiende doet ze mee aan een talentenjacht op televisie; Stars Up Their Nose . Ze zingt ‘Without You’ van Mariah Carey. Ze wint de talentenjacht en geniet van de podiumervaring.De prijs die ze hiermee verdient is een opknapbeurt voor haar slaapkamer en een fauteuil voor haar vader. Ook heeft ze daarna nog 3 televisie optredens bij ITV en doet hiermee nog wat extra ervaring op.
Dit succes smaakt naar meer en ze begint zelf nummers te schrijven. Ze schrijft zich in voor een muzikale studie op de Brit School For Performing Arts, waar ze kennis maakt met verschillende muziekstijlen. Vooral de muziek van Joni Mitchell en Bob Dylan leveren voor haar een bron van inspiratie op. Maar na het horen van de muziek van Eva Cassidy staat het voor Katie helemaal vast welke richting zij met haar muziek op wil. Katie komt er al snel achter dat deze zangeres helaas al is overleden en schrijft als eerbetoon aan haar het nummer ‘Faraway Voice’.
Componist en producer Mike Batt brengt een bezoek aan haar school op zoek naar nieuw talent en hoort haar optreden. Hij is compleet overrompelt en biedt haar een platencontract aan bij zijn label Dramatico. Alvorens zich hierop te storten maakt Katie wel eerst haar studie af. En met succes maakt ze deze af in Juli 2003. Samen met Mike Batt nemen ze in de studio een aantal door haar zelf geschreven nummers op en een aantal van Mike maar ook enige covers.Te samen vormen deze nummers haar debuutalbum.
De eerste single, ‘The Closest Thing To Crazy’, komt in de zomer van 2003 uit in Engeland. Haar muziek trekt de aandacht van Terry Wogan presentator van o.a BBC ,die notabene ooit ook Eva Cassidy onder de aandacht bracht in Engeland, en deze zorgt voor voldoende airplay van haar single zodat deze al redelijk snel in de top 10 belandt.
Op 19 maart 2005 kwam haar grootste droom uit door samen met overgebleven leden van de Britse rockband Queen ‘Too Much Love Will Kill You’ te spelen op een anti-AIDS-concert in Zuid-Afrika. Het concert bracht een recordbedrag in de strijd tegen AIDS/HIV op.
Op haar tweede album staat onder andere de single Nine million bicycles, dat zij zong op het kerkelijk huwelijk van Prins Pieter-Christiaan met Prinses Anita. Dankzij de extra aandacht die Melua door dit optreden kreeg, begon haar populariteit in Nederland toe te nemen.

Haar album komt dan vervolgens in November van dat jaar uit en heet ‘Call Off The Search’. Dit album bereikt in Engeland de nummer 1 positie in Januari 2004. Vanaf dat moment barst de carrière van Katie pas echt goed los en al snel bereikt haar talent een groot aantal Europese landen.
Talloze singles en een live DVD volgen en in September 2005 brengt ze haar 2e album uit getiteld ‘Piece by Piece’. Na Europa is Amerika aan de beurt waar ze in 2006 start met een uitgebreide tour langs concertzalen en radio en televisie stations.
In 2007 zal Katie Melua haar opwachting maken tijdens het openingsgala van het North Sea Jazz Festival in Rotterdam, maar ook op het festival, waar ze in 2004 voor de eerste keer optrad (toen nog in Den Haag), zal ze een optreden verzorgen.

2 thoughts on “Katie Melua

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s