Babylon 5

Babylon 5 is een sciencefiction televisieserie die bedacht, geproduceerd en grotendeels geschreven was door J. Michael Straczynski. De muziek werd gecomponeerd door Christopher Franke. De pilotaflevering, The Gathering, werd uitgezonden op 22 februari 1993, en de serie zelf werd in de Verenigde Staten uitgezonden van 26 januari 1994 tot en met 25 november 1998. In Nederland is de serie op verschillende zenders te zien geweest in midden en eind jaren ’90, waaronder RTL4 en RTL5. In België is de serie slechts gedeeltelijk uitgezonden op VT4.

De serie heeft diverse onderscheidingen ontvangen, waaronder twee Hugos voor Best Dramatic Presentation.

De serie, vaak genoemd als een goed voorbeeld van het genre space opera, had een verhaallijn van vijf jaar, die werd verteld gedurende vijf seizoenen van 22 afleveringen. Centraal in dit verhaal staat een groot ruimtestation genaamd Babylon 5; een 8 kilometer lange kolonie die is gebouwd als een verzamelplaats om de vrede te behouden via diplomatie, handel en samenwerking. De commandant noemde het de “laatste en beste hoop voor vrede” voor de mensheid. Babylon 5 werd echter het middelpunt van politieke intrige en conflict, en uiteindelijk raakte het betrokken in een interstellaire oorlog. De speciale effecten waren vernieuwend omdat die grotendeels met de computer werden gedaan. Nu ogen ze echter niet meer zo spectaculair aangezien de technologie en de informactica op dat gebied enorm is vooruit gegaan. Pikant detail: voor de eerste seizoenen werd gebruik gemaakt van een aantal Commodore Amiga’s die men in een netwerk had geplaatst. Op dat moment was de firma Commodore eigenlijk al zo goed als failliet en bestonden er reeds nieuwere computers. Toch waren de speciale effecten voor die tijd zeer goed gemaakt. Tot de cast van Babylon 5 behoorde redelijk bekende namen waarvan die van Andreas Katsulas misschien wel de meest bekende is. Michael O’Hare werd na één seizoen de laan uitgestuurd omdat Warner Bross hem niet goed genoeg vond in zijn rol als Jeffrey Sinclair. Bruce Boxleitner nam zijn plaats in als Capt. John Sheridan. De Star Trek fans waren vooral enthousiast over terugkerende rol van Walter Koenig.

De voorgeschiedenis

Babylon 5 speelt zich af halverwege de 23ste eeuw. Babylon 5 is een ruimtestation, gebouwd in de nasleep van de Aarde-Minbari oorlog. Deze oorlog heeft zich afgespeeld na het desastreus verlopen eerste contact tussen de mensheid en de Minbari, waarbij een Minbari leider gedood werd. Wat daarop volgde was ook niet al te best voor Aarde: de technologisch superieure Minbari versloegen met gemak de Aardse troepen en naderden al snel het punt waarop ze de Aarde konden omsingelen. Echter, totaal onverwacht, en voor de gehele mensheid nog steeds mysterieus, gaven de Minbari de strijd op, zonder welke rede dan ook.

Om dergelijke incidenten te voorkomen werd het Babylon project opgericht. In het project werd besloten over te gaan tot het bouwen van een ruimtestation in neutrale ruimte. Dit ruimtestation moest dienen als ontmoetingsplaats voor aliens en tevens als een plaats waar kleinere en grotere machten in de ruimte hun verschillen moesten oplossen, liefst zonder geweld natuurlijk.

Het Babylon project kende helaas geen goede start. Babylon 1, 2 en 3 werden gesaboteerd en vernietigd. Babylon 4 kende een ander, en nog steeds mysterieus, lot: het verdween zonder ook maar enig spoor achter te laten. Echter, het vijfde ruimtestation kende meer geluk, want het bleef bestaan.

De bezetting van het station

Babylon 5 heeft de ambassadeurs van de vijf belangrijkere machten uit het bekende universum aan boord. Te beginnen die van de Aardse alliantie. Aarde levert ook de commandeur aan boord van Babylon 5, Jeffrey Sinclair. Naast de mensheid levert ook de Minbari federatie een ambassadeur.

Over de geschiedenis met Aarde hebben we al verteld, maar het is zeker nog wel het vermelden waard dat de Minbari een grote bijdrage hebben geleverd aan de bouw van Babylon 5. De Minbari zijn al een stuk langer in de ruimte dan de mensheid en worden vertegenwoordigd door Delenn. De Minbari zelf worden geregeerd door de Grey Council, een lichaam dat vertegenwoordigers kent van alledrie de kasten uit de Minbari maatschappij: de religieuze-, de werkers- en de oorlogskaste.

De derde ambassadeur wordt geleverd door de Centauri, in de persoon van Londo Mollari. De Centauri lijken nogal veel op mensen en waren tevens de eersten die contact maakten met de mensheid. De Centauri gaven de mensheid de mogelijkheid tot het maken van snelle ruimtereizen. De hoogtijdagen van de Centauri republiek lijken echter langzaam maar zeker te verdwijnen nu ze steeds meer controle verliezen over ingenomen andere werelden. Één van die werelden is de wereld van de Narn, de aliens die de vierde ambassadeur op Babylon 5 leveren. Nadat hun wereld voor decennia door de Centauri bezet is geweest, bouwen de Narn nu een machtig leger op, iets waar niet iedereen even blij mee is. De eerste slachtoffers van dit leger lijken de Centauri te worden.

De laatste ambassadeur wordt geleverd door de Vorlons en hoewel ze een ambassadeur aan boord hebben, is er verder maar erg weinig over ze bekend. Alleen de Minbari schijnen iets over ze te weten, maar verder is het alleen bekend dat ze extreem machtig zijn. De overige, kleinere rassen zijn lid van de League of Non-Aligned Worlds die vertegenwoordigd worden in de Babylon 5 council.

Het verhaal

En in deze status treffen we Babylon 5 aan in het begin van de serie. In vrede dus, maar dat was lang niet evident want er zijn nog zoveel mysteries niet verklaard en zoveel meningsverschillen niet opgelost in het jaar 2258. Er zijn dus nog veel vragen te beantwoorden en veel meningsverschillen op te lossen, óf pratend óf met oorlog.

En een gedeelte hiervan kunnen we zien in de serie Babylon 5. De serie telt vijf seizoenen, elk seizoen precies één jaar vertegenwoordigend en geen enkel seizoen zou zonder een ander seizoen verteld kunnen worden. De serie in z’n geheel verteld vormt namelijk één groot verhaal. Een verhaal waarin we meer te weten komen over Babylon 4, over de afloop Aarde-Minbari oorlog, de bezetting van de Narn door de Centauri, over de gevechten die ongetwijfeld geleverd gaan worden, over mysterieuze nieuwe aliens en, zeker weten, over nog vele andere zaken.

Kort gezegd, seizoen 1 is de opbouw van de serie; de seizoenen 2 tot en met 4 zijn het middenstuk en seizoen 5 vormt het slot. Dit is ook te merken in de serie zelf: van alle seizoenen kent seizoen 1 de meeste opbouwende verhalen, maar ook de meeste op zichzelf staande verhalen (verhalen die niet zoveel toevoegen aan de gehele verhaallijn). Dit laatste maakt dat het eerste seizoen over het algemeen niet tot het meest beste seizoen behoort, maar toch moeten de meeste afleveringen, waaronder zeer spectaculaire afleveringen als “Signs and Portents” en “Chrysalis”, wel bekeken worden om de serie te kunnen blijven volgen. De latere seizoenen, en dan vooral seizoenen 3 en 4, kennen vrijwel alleen nog maar afleveringen waarin een stuk van het gehele verhaal wordt verteld. Een zeer complex, maar goed in elkaar zittend verhaal (wat mij betreft).

Het Babylon 5 universum bestaat uit een televisie serie, een spin-off en meerdere televisie films. Om verwarring te voorkomen, volgt hier de aangeraden ‘juiste’ volgorde om alle afleveringen en films te bekijken. Het is uiteraard ook mogelijk om een andere volgorde aan te houden, maar de kans is groot dat je hierdoor te vroeg achter belangrijke informatie komt (de zogenaamde spoilers), die de spanning uit het kijken naar Babylon 5 kunnen halen.

  1. Begin met de pilootfilm ‘The Gathering’.
  2. Bekijk achtereenvolgens seizoen 1, seizoen 2 en seizoen 3.
  3. Kijk seizoen 4, t/m aflevering 8 (‘The Illusion of Truth’).
  4. Ga verder met de film ‘Thirdspace’.
  5. Bekijk daarna de overige afleveringen van seizoen 4.
  6. Kijk seizoen 5, t/m aflevering 21 (‘Objects at Rest’).
  7. Ga verder met de films ‘River of Souls’ en ‘In the Beginning’. Hoewel de naam van deze laatste film misschien een andere indruk mag geven, is het niet aan te raden deze film eerder te bekijken. ‘In the Beginning’ onthult vele raadsels, die anders de spanning uit de hele serie zouden halen.
  8. Bekijk de film ‘A Call to Arms’. Deze film legt tevens de basis voor de spin-off serie ‘Crusade’.
  9. Sluit Babylon 5 af met de laatste aflevering van seizoen 5 (‘Sleeping in Light’).
  10. Last, but not least: kijk alle afleveringen van de spin-off ‘Crusade’.

4 thoughts on “Babylon 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s