biografie lionel richie

Lionel Richie wordt in Tuskegee, Alabama geboren op 20 juni 1949.

Na in enkele groepjes gespeeld te hebben als saxofonist, vormt hij samen met enkele studievrienden The Commodores waarin hij zanger en pianist is. We schrijven eind jaren zestig.

Wanneer de groep in 1972 in zee gaat met Motown scoren ze hun eerste hits. (I Feel Sanctified, Slippery When Wet). Vooral de trage nummers vallen in de smaak.
Eind jaren 70 breken ze door met nummers als “Sail On”, “Still” en vooral “Three Times a Lady”.

Richie schrijft in 1980 een nummer één hit voor Kenny Rogers. Het nummer “Lady” is ook terug te vinden op het album “Share Your Love”, welk door Richie geproduceerd is.
Een jaar later componeert hij het thema voor de film “Endless Love”. Dit nummer, dat hij samen met Diana Ross zingt, staat 2 maanden op nummer 1 in de Amerika.
Lionel brengt in 1982 zijn eerste, titelloze solo-elpee op de markt. Het levert hem 3 Top 10 hits op in de Amerika.
Door het succes van zijn solovlucht besluit hij de Commodores te verlaten.
Een jaar later verschijnt zijn tweede plaat “Can’t Slow Down”. Het succes is overweldigend. Alleen al in Amerika worden er al meer dan 10 miljoen stuks van verkocht. Naast de nummer 1 hits “Hello” en “All Night Long” dringen nog drie andere nummers uit deze plaat de Billboard Top 10 binnen.

Richie wordt de enige artiest van de jaren 80 die zeven jaar na elkaar een nummer 1 hit scoort in de Amerika. Zijn populariteit is op zijn hoogtepunt als hij in 1984 optreedt op de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in L.A. Een jaar later schrijft hij met Michaël Jackson “We Are the World”. Tientallen artiesten zingen het nummer samen in als “U.S.A. for Africa” en bestormen wereldwijd de hitlijsten.
In 1985 schrijft hij ook een nummer voor de film”White Nights”. “Say You, Say Me” wordt zijn laatste nummer 1 hit in Amerika.
In het volgende jaar verschijnt “Dancing on the Ceiling”. De plaat doet het beduidend minder dan de 2 voorgangers. Zijn populariteit wordt minder.

In 1996 forceert hij een come-back met de plaat “Louder Than Words”. Daarin is de meest opvallende song “Climbing”.
In 2000 komt Lionel Richie met een nieuw album “Renaissance”. Zijn eerste single “Angel” krijgt de nodige media-aandacht.

In Antwerpen start hij op 27 februari met een nieuwe wereldtournee : ‘Coming Home Tour 2007’. De release van een nieuwe cd volgt.

One thought on “biografie lionel richie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s